• di@riga.lv
    / +371 67026138

Vēsturisko namu īpašnieki vēl mēnesi var pieteikt projektus pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai

Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija ir izsludinājusi konkursu “Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējums kultūrvēsturiskā būvmantojuma saglabāšanai 2021. gadā”, kurā vēsturisko namu īpašniekiem ir iespēja saņemt pašvaldības līdzfinansējumu. Projektu pieteikumus konkursā var iesniegt vēl mēnesi līdz 19.februārim plkst. 9.00.

Līdzfinansējums 2021
Līdzfinansējums 2021
Līdzfinansējums 2021 Līdzfinansējums 2021

Jau sesto gadu pašvaldības izsludinātajā konkursā vēsturisko namu īpašniekiem ir iespēja pretendēt uz līdzfinansējumu ēku atjaunošanai. Līdzfinansējuma apmērs ir 50 % no attiecināmo izmaksu kopsummas, bet ne vairāk kā 20 000 eiro ēkas saglabāšanas darbiem, kā arī ne vairāk kā 5000 eiro dažādu ēkas elementu (logi, durvis, fasādes elementi) atjaunošanai.

Konkursā var iesniegt projektus par ēkas vai arhitektonisko elementu saglabāšanas darbiem, ja saglabājamā ēkas daļa ir pieejama sabiedrības apskatei no publiskās ārtelpas un ēka ir valsts reģiona vai vietējās nozīmes kultūras piemineklis, atrodas minētā pieminekļa aizsardzības zonā vai atrodas valsts apbūves aizsardzības teritorijās: Rīgas vēsturiskais centrs, Mežaparks, Ķīpsalas vēsturiskā apbūve, Kalnciema ielas koka apbūve, Pārdaugavas apbūves fragments, vai pašvaldības noteiktajās apbūves aizsardzības teritorijās: Āgenskalna, Bolderāja, Dzegužkalns-Nordeķi, Maskavas priekšpilsēta, Sarkandaugava, Teika, Torņakalns, Vecāķi, Vecmīlgrāvis (Emmas iela), Čiekurkalns, Pleskodāle, Jaunmīlgrāvis (Ezera iela), Vecdaugava (Airu iela) un VEF rūpnieciskā apbūve.

Pieteikumus konkursam var iesniegt personiski Rīgas domes Īpašuma departamenta Klientu apkalpošanas centrā, Kalēju ielā 10, (informācija par projekta iesniegšanu klātienē ārkārtas situācijas laikā ir pieejama tīmekļa vietnē https://atjauno.riga.lv/) vai arī nosūtot pieteikumus pa pastu, vai ar kurjera starpniecību, ievērojot konkursa nolikumā noteiktās prasības.

Līdz š.g. 30.aprīlim pieteiktos projektus izvērtēs Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija, pieņemot lēmumu par projekta apstiprināšanu. Finansējums īpašniekam tiks izmaksāts pēc būvdarbu pabeigšanas un pieņemšanas, kā arī pilna norēķina veikšanas ar darbu veicēju. Konkursā iesniegtie projekti namīpašniekam ir jārealizē (ieskaitot pārskata par finanšu līdzekļu izlietošanu iesniegšanu līdzfinansējuma maksājuma saņemšanai) līdz 15. novembrim.

Rīgas pašvaldības līdzfinansējuma programma kultūrvēsturiskā būvmantojuma saglabāšanai tika aizsākta 2016. gadā, kad namu īpašnieki atjaunoja 30 ēkas, bet astoņu namu īpašnieki ar pašvaldības atbalstu restaurēja kādu no nama detaļām. 2017. gadā pieteikumu skaits pieauga divas reizes un ar pašvaldības atbalstu tika atjaunotas jau 47 ēkas un restaurētas 19 namu būvmantojuma detaļas. 2018. gadā ar pašvaldības atbalstu tika realizēti 71 lielie atjaunošanas projekti, bet astoņu ēku īpašnieki realizēja mazos restaurēšanas projektus. Savukārt pagājušajā gadā namīpašnieki jau atjaunoja 60 ēkas, bet 11 ēkām atjaunoja kādu no kultūrvēsturiskā būvmantojuma detaļām. Arī šogad ar pašvaldības atbalstu tika īstenoti 79 projekti.

Plašāka informācija par konkursu “Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējums kultūrvēsturiskā būvmantojuma saglabāšanai 2021. gadā”, kā arī konkursa nolikums ir publicēta tīmekļa vietnē https://atjauno.riga.lv/ un Youtube kanālā  “Rīgas līdzfinansējums ēku atjaunošanai” https://www.youtube.com/channel/UCWqQ2UGXpwnxdDxM746X9gw

Piektdien, 29.janvārī, plkst. 14.00 Rīgas domes Īpašuma departaments rīkos tiešraidi tiem namīpašniekiem, kuri plāno pieteikt un realizēt savu projektu šī gada programmā. Tiešraide norisināsies programmai izveidotajā Youtube kanālā “Rīgas līdzfinansējums ēku atjaunošanai”. Tiešraides laikā departaments atbildēs uz jautājumiem par iesniedzamajiem dokumentiem, projektu noformēšanu un iesniegšanu. Jautājumus aicinām līdz 28.janvārim plkst.17.00 nosūtīt uz e-pastu atjauno@riga.lv ar norādi “jautājums tiešraidei” vēstules tematā vai uzdot tos arī tiešraides čatā.

Informāciju sagatavoja: Baiba Kantiņa, Rīgas domes Īpašuma departamenta Sabiedrisko attiecību projektu vadītāja, e-pasts baiba.kantina@riga.lv

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa