• di@riga.lv
    / +371 67026138

Mežaparka Lielās estrādes būvniecības B posma otrajai kārtai nepieciešamo finansējumu aizņemsies Valsts kasē

Trešdien, 15. jūnijā, Rīgas pašvaldības pagaidu administrācija pieņēma lēmumu par Mežaparka Lielās estrādes būvniecības B posma otrajai kārtai nepieciešamā finansējuma aizņēmumu Valsts kasē.

Mežaparka Lielā estrāde-1
Mežaparka Lielā estrāde-2
Mežaparka Lielā estrāde-3
Mežaparka Lielā estrāde-4
Mežaparka Lielā estrāde-5
Mežaparka Lielā estrāde-6
Mežaparka Lielā estrāde-7
Mežaparka Lielā estrāde-8
Mežaparka Lielā estrāde-1 Mežaparka Lielā estrāde-2 Mežaparka Lielā estrāde-3 Mežaparka Lielā estrāde-4 Mežaparka Lielā estrāde-5 Mežaparka Lielā estrāde-6 Mežaparka Lielā estrāde-7 Mežaparka Lielā estrāde-8

Lai nodrošinātu iespēju pabeigt valstiski nozīmīga investīciju projekta – Mežaparka Lielās estrādes – pārbūvi, Rīgas pašvaldības pagaidu administrācija vienojās ar Kultūras ministriju, un Ministru kabinets 5.maijā pieņēma lēmumu, kurā pašvaldībai rada iespēju līdz 2022.gadam aizņemties Valsts kasē līdz 23 miljonu eiro lielu finansējumu. Valdības pieņemtais lēmums radīja iespēju pabeigt estrādes rekonstrukcijas darbus tā, lai 2021.gada vasarā estrādē varētu droši organizēt XII Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus, savukārt 2023.gadā – XXVII Vispārējos Dziesmu un XVII Deju svētkus.

Aizņēmuma atmaksas termiņš ir līdz 20 gadiem. Mežaparka Lielās estrādes pārbūves pabeigšanai nepieciešamais aizņēmums kopsummā ir līdz 23 miljoniem eiro (ietverot arī autoruzraudzību un būvuzraudzību): 2020.gadā – astoņi miljoni eiro, 2021.gadā – 14 miljoni eiro, 2022.gadā – viens miljons eiro (lai veiktu 2021.gada nogalē veikto darbu apmaksu).

Rīgas domes Īpašuma departaments 22.maijā izsludināja iepirkumu par Mežaparka Lielās estrādes (Ostas prospektā 11, Rīgā) noslēdzošiem pārbūves darbiem jeb projekta būvniecības B posma otro kārtu. Būvniecības noslēdzošā kārtā tiks uzbūvēta estrādes ēkas stiklotā fasāde, ieklāts estrādes kupola membrānas jumts, kā arī izbūvētas estrādes ēkas iekštelpas. Tāpat šajā būvniecības kārtā izbūvēs jaunas saimniecības pagalma būves un veiks katlumājas pārbūvi, kā arī demontēs būvprojektā norādītās līdzšinējās estrādes saimniecības ēkas. Atbilstoši būvprojektam tiks izbūvēti lietotāja inženiertīkli, kā arī pabeigs atlikušās estrādes teritorijas daļas labiekārtojumu. Šajā būvniecības kārtā ir paredzēts atjaunot vēsturisko paviljonu un ierīkot informatīvu pastaigu taku, kā arī izveidot Dziesmu svētku ekspozīciju.

Rīgas domes Īpašuma departaments ir izstrādājis arī būvniecības B posma otrās kārtas īstenošanas laika grafiku, paredzot nepieciešamos tehnoloģiskos pārtraukumus pēc faktiskās situācijas, lai nodrošinātu savlaicīgu un drošu XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norisi 2021.gadā jūlijā, kā arī būvprojekta realizāciju pilnā apmērā līdz 2021.gada decembrim.

Jau informējām, ka atbilstoši pieejamajam finansējumam un būvniecības prasību izpildei tādā apjomā, kas ļauj daļēji ekspluatēt estrādes ēku, izstrādātais būvprojekts Mežaparka Lielās estrādes pārbūves B daļai tika sadalīts divos posmos: 1.posmā, lai nodrošinātu 2020.gadā paredzētos XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus; 2.posmā paredzot pilnu būvprojekta realizāciju 2023.gadā, lai savlaicīgi sagatavotos XXVII Vispārējiem Dziesmu un XVII Deju svētkiem. Tomēr valstīs izsludinātās ārkārtas situācijas laikā svētkus norises laiks tika pārcelts par gadu un tika grozīti arī plānotie būvniecības darbu termiņi.

Mežaparka Lielās estrādes atjaunošana aizsākās 2016.gada 11.martā, kad Rīgas pašvaldība un Latvijas Nacionālais kultūras centrs parakstīja līgumu ar Jura Pogas un Austra Mailīša arhitektu birojiem par būvprojekta izstrādi.

Informāciju sagatavoja: Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinatore Baiba Gailīte, tālr. 67181181, e-pasts baiba.gailite@riga.lv