• di@riga.lv
    / +371 67026138

Šogad ar Rīgas domes līdzfinansējumu 1 400 000 miljonu apmērā atjaunos 89 kultūrvēsturiskā būvmantojuma ēkas

Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija 24. aprīļa sēdē apstiprināja konkursa* rezultātus, sadalot Rīgas domes līdzfinansējumu 1 400 000 miljonu apmērā 89 kultūrvēsturiskā būvmantojuma ēku atjaunošanai.

Konkursā pavisam tika saņemts 101 projekta pieteikums, kopsummā pieprasot pašvaldības līdzfinansējumu 1 680 148,77 eiro apmērā. No tiem 87 projekti tika pieteikti „Lielajai programmai”, kas domāta plašākiem restaurācijas darbiem. Savukārt „Mazajā programmā”, kas paredz atsevišķu detaļu atjaunošanu, tika iesniegti 14 projekti.

Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija nolēma, ka pašvaldības līdzfinansējums 43 025,13 eiro apmērā ir rezervēts 10 „Mazās programmas” projektiem, kuros iecerēta namu atsevišķu detaļu, piemēram, durvju, balkonu, vēsturisko elementu u.c. atjaunošana.

Piemēram, ēkai Friča Brīvzemnieka ielā 7, kas ir valsts nozīmes kultūras piemineklis, šogad ar pašvaldības līdzfinansējumu restaurēs vēsturiskās durvis un jumta daļu. Atbilstoši vēsturiskajam paraugam durvju analogu izgatavošanu un uzstādīšanu īstenos namam Kuģu ielā 11, kas arī ir valsts nozīmes kultūras piemineklis. Šogad vēsturiskos logus restaurēs vietējās nozīmes kultūras piemineklim – ēkai Dzirnavu ielas 70 ēkai, bet balkonus vietējās nozīmes kultūras pieminekļa namam Miera ielā 5.

„Lielajā programmā”, kas paredz līdzfinansēt namu fasāžu, jumtu un citu no publiskās ārtelpas redzamo daļu atjaunošanu, komisija šogad apstiprināja 79 projektus, kuru īstenošanai paredzēts 1 356 974,87 eiro liels līdzfinansējums.

Fasādes atjaunošanu šogad veiks valsts nozīmes kultūras pieminekļa ēkai Buļļu ielā 16, bet jumtu atjaunos daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai Bruņinieku ielā 89. Vēsturisko koka ēkas fasādi restaurēs namam Saldus ielā 3, jumtu mainīs arī valsts nozīmes kultūras pieminekļa koka ēkai Slokas ielā 41A. Virknei daudzdzīvokļu dzīvojamo māju atjaunos fasādes. Tās ir ēkas Aleksandra Čaka ielā 44 un Aleksandra Čaka ielā 113, 11. novembra krastmalā 9, Bīskapa gātē 8, Artilērijas ielā 25 un Skolas ielā 14.

Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija konkursu līdzfinansējuma piešķiršanai kultūrvēsturiskā būvmantojuma saglabāšanai rīko jau piekto gadu pēc kārtas. Ja 2016. gadā namu īpašnieki ar pašvaldības līdzfinansējumu atjaunoja 20 ēkas, bet astoņi īpašnieki restaurēja kādu no ēkas detaļām, tad pagājušajā gadā ar pašvaldības līdzfinansējumu tika atjaunotas 75 kultūrvēsturiskā būvmantojuma ēkas.

Konkursā namīpašniekiem ir iespēja pretendēt uz pašvaldības līdzfinansējumu ēkas atjaunošanas vai restaurācijas darbiem 50 % apmērā, bet ne vairāk kā 20 000 eiro kultūras pieminekļa saglabāšanai, kā arī ne vairāk kā 5000 eiro ēkas elementu atjaunošanai vai restaurācijai. Pašvaldības līdzfinansējums namīpašniekam tiek piešķirts kompensācijas veidā tikai pēc konkursā pieteiktā projekta īstenošanas un visu projekta ieviešanas izmaksu veikšanas no īpašnieka puses.

Konkursa rezultāti ir publicēti mājas lapā: https://atjauno.riga.lv

*Konkurss „Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējums kultūrvēsturiskā būvmantojuma saglabāšanai 2020. gadā”

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa