• di@riga.lv
    / +371 67026138

“Ghetto Games” paliek Grīziņkalnā vēl uz pieciem gadiem

Ceturtdien, 7. augustā, Rīgas pašvaldības Īpašuma departaments kopā ar biedrību “Streetbasket” (“Ghetto Games”) noslēdza līgumu par pašvaldība zemesgabala īpašuma Jāņa Asara ielā 24 nodošanu bezatlīdzības lietošanā biedrībai uz pieciem gadiem, lai organizētu bērnu un jauniešu ielu kultūras un sporta pasākumus Grīziņkalnā.  Līgums tika noslēgts, jo šā gada 31. jūlijā Administratīvā apgabaltiesa nolēma atjaunot Rīgas domes 2024. gada 27. marta lēmumu par zemesgabala nodošanu bezatlīdzības lietošanā.

Iepriekš plānoto aktivitāšu nodrošināšanai noslēgts līgums ar “Streetbasket” par Grīziņkalna parka daļas izmantošanu

“Mūsu prioritāte ir bērnu un jauniešu saturīga laika pavadīšana, lai tādā veidā mazinātu sociālo problēmu saasināšanos, tāpēc šodien Rīgas pašvaldības Īpašumu departaments atkārtoti ir noslēdzis līgumu ar “Strettbasket”. Biedrība varēs arī turpmākos piecus gadus darboties Grīziņkalnā. Mēs redzam, ka sporta organizācija rēķinās ar apkaimes iedzīvotāju interesēm, jo tiek veikta skaņas mērīšana un ir ieviesta aparatūras lietošanas ierobežojumi. Šis ir pozitīvs lēmums rīdziniekiem kopumā, jo bērni šeit attīsta savus talantus, atbilstoši mūsdienīgām un pasaulē tik iecienītām “ielu kustības” tradīcijām gan sportā, gan mūzikā, gan sevis pilnveidošanā, piemēram paši aktīvi iesaistās pasākumu organizēšanā un atspoguļošanā,” norāda Rīgas vicemērs un mēra pienākumu izpildītājs Edvards Ratnieks.

 Līgumā par zemesgabala nodošanu bezatlīdzības lietošanā biedrībai ir izvirzīti vairāki noteikumi, kas jau iepriekš tika pārrunāts organizētajās sapulcēs starp Rīgas domes, biedrības “Streetbasket” un Grīziņkalna apkaimes iedzīvotāju biedrības pārstāvjiem. Noteikumi paredz, ka ir jāievēro klusumu nakts stundās no plkst. 23.00 līdz plkst. 7.00, neorganizējot sporta pasākumus vai ar sportu saistītas aktivitātes šajā laikā, t. sk. neveicot teritorijā esošo metāla konstrukciju montāžas vai demontāžas darbus, bet potenciālos trokšņa avotus (skaļruņus, mūzikas atskaņotājus u. tml.) jānovieto tā, lai tie nebūtu vērsti pret dzīvojamām teritorijām, kā arī nodrošināt, lai radītā skaņas jauda nepārsniedz 80 dB (A) pie tuvākās dzīvojamās mājas. Savukārt visi interesenti skaņas kontrolēšanai var sekot līdzi https://sound.ghetto.lv/ . Arī turpmāk “Ghetto Games” cieši apņēmušies sadarboties ar iedzīvotājiem, lai risinātu un novērstu situācijas, kas radījušas neapmierinātību.

Kopš zemesgabala nodošanas bezatlīdzības lietošanā 2014. gadā, “Ghetto Games” ir nodrošinājusi regulāru sporta turnīru norisi, brīvā laika aktivitātes bērniem un jauniešiem, organizējot tematiskus pasākumus dažādām vecuma grupām, kas izpelnījušies lielu atzinību no rīdziniekiem. Tāpat arī šeit turnīriem ir izauguši mūsu valsts olimpiskie 3×3 basketbola pasaules čempioni.

“Ghetto Games” lietas izskatīšanas laikā norādīja, ka pēc publiskajiem reģistriem pieejamās informācijas Grīziņkalna apkaimē dzīvo 11 845 iedzīvotāji, bet Grīziņkalna iedzīvotāju apkaimes biedrībā ir 147 biedri, kas nozīmē, ka iedzīvotāju intereses pārstāv tikai 1,24% no apkaimē dzīvojošiem, pretstatā 10 000 dalībniekiem “Ghetto Games” pasākumos. Savukārt, apgabaltiesa savā lēmumā norādījusi, ka Grīziņkalna apkaimes iedzīvotāju biedrība nav uzskatāma par šīs apkaimes iedzīvotāju vai nekustamā īpašuma tuvumā esošo iedzīvotāju kopuma, vai būtiskas daļas pārstāvi, jo tam ir neliels biedru skaits. Vēl tiesa norāda, ka nav arī ticamu ziņu, ka viņi visi dzīvotu blakus nekustamajam īpašumam.