• di@riga.lv
    / +371 67026138

Uzvaras parka 2. kārtā četru hektāru platībā taps aktīvās atpūtas zona

Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs, vicemērs Edvards Ratnieks piektdien prezentācijas pasākumā iepazīstināja ar Uzvaras parka labiekārtošanas koncepcijas 2. kārtu, kuras gaitā tiks veidota aktīvās atpūtas parka daļa ar sporta un rotaļu laukumiem dažādām lietotāju grupām aptuveni četru hektāru platībā. Sporta un rotaļu laukumos integrēti universālā dizaina principi, kas nodrošinās pieejamību visiem. Plānotais veloparks būs piemērots arī iesācējiem, bērniem ar līdzsvara velosipēdiem, cilvēkiem ratiņkrēslos, senioriem un citiem lietotājiem.

Uzvaras parks vizualizacijas
Uzvaras parks vizualizacijas
Uzvaras parks vizualizacijas
Uzvaras parks vizualizacijas
Uzvaras parks vizualizacijas
Uzvaras parks vizualizacijas Uzvaras parks vizualizacijas Uzvaras parks vizualizacijas Uzvaras parks vizualizacijas Uzvaras parks vizualizacijas

Uzvaras parka otrās kārtas izbūve plānota parka daļā no centrālās gājēju promenādes Hermaņa ielas virzienā.

“Uzvaras parks pēc tā koncepta būs salīdzinoši unikāls Eiropas pilsētu mērogā. Mēs to veidojam kā satikšanās punktu iedzīvotājiem un pilsētas viesiem ar visplašākajām rekreācijas iespējām, un to varēsim redzēt parka otrajā kārtā, kas būs daudz aktīvāka un vairāk balstīta uz sporta aktivitātēm. Ja pirmajā kārtā deviņu hektāru platībā veidojām ainavisko daļu, tad šajā kārtā, balstoties uz sabiedrības aptaujām un ierosinājumiem, veidojam to daudzpusīgu aktīvai atpūtai gada griezumā. Lai arī atjaunotā Uzvaras parka daļa jau ir rīdzinieku sirdīs, vēlamies, lai tas vēl vairāk kļūst par vietu, kur satikties, atpūsties un aktīvi pavadīt brīvo laiku. Paredzam izveidot divus multifunkcionālus sporta laukumus ar divpusējām tribīnēm un izvietot arī bezkontakta inventāra nomas punktus. Saskaņā ar iedzīvotāju vēlmēm ierīkosim sporta trenažierus, arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Būs arī velo trase, kas piemērota maziem bērniem un cilvēkiem ratiņkrēslos. Tāpat veidosim kafejnīcu zonu,” akcentē E. Ratnieks. Viņš arī informē, ka Uzvaras parkā netiks aizmirsta tā vēsturiskā nozīme – Latvijas armijas uzvarai pār Bermontu, tādēļ šeit paredzēta īpaša vieta arī Latvijas valsts karogam.

“Raugoties parka 110 gadus senos dārzu arhitekta G. Kūfalta plānos, redzama promenāde no Arkādijas līdz pat Āgenskalna līcim. Arī mūsdienās Uzvaras parka kā šāda mēroga zaļa, apkaimes vienojoša dārza loma ir ārkārtīgi būtiska, tāpēc jau tuvākajā nākotnē jānodrošina droši un ērti parka daļu savienojumi un gājēju pārejas, kā arī jaunizveidotā Mārupītes posma sasaiste ar apkārtējo parku ūdenstilpēm vienā nepārtrauktā ūdens sistēmā un plūsmā no Māras dīķa līdz pat Daugavai,” uzsver ainavu arhitekte Linda Zaļā. “Ūdens klātbūtne un Mārupītes līkloči kā tēlains simbols caurvīs abu plānoto rotaļu laukumu tematisko stāstu. Šis solās būt Latvijas publiskajā ārtelpā nebijis ūdens rotaļu laukums bērniem ar iespēju līdzdarboties, iepazīt un izbaudīt ūdens dabu ne tikai siltajā gadalaikā. Mākslīgi veidots mikroreljefs ar akmeņu krāvumiem un strautiem, kuros plūstošais ūdens vadāms ar augstas kvalitātes un izturības, vandāldrošām, mehāniski darbināmām ūdens ierīcēm, (pumpjiem, aizsprostiem, dzirnaviņām, u.c.) nodrošinās aizraujošas un izzinošas nodarbes.”

Šā gada janvārī tika veikta iedzīvotāju aptauja, kurā noskaidrojām, ka rīdzinieki parkā vēlas kafejnīcu, spēka trenažierus, kā arī papildinātus apstādījumus. Ņemot vērā iedzīvotāju vēlmes, Uzvaras parka otrajā kārtā plānots izbūvēt kafejnīcas ēku ar terasi un labierīcībām, kas atradīsies parka promenādes malā, kā arī saimniecības būvi parka apsaimniekotājiem ar labierīcībām pie sporta laukumiem.

Parka 2. kārtā plānots arī veloparks ar vairākām atšķirīgām lietošanas veidu zonām. Velozinis šķēršļu taku ar koka konstrukcijām un asfalta “pumptrack” trasi – visam, kas ripo. Papildus tam paredzēta arī iesācēju trase un platas konstrukcijas, kas piemērotas iesācējiem, bērniem ar līdzsvara velosipēdiem, cilvēkiem ratiņkrēslos, senioriem u.c. lietotājiem.

Parka pirmajā būvniecības kārtā realizētais rotaļu elementu dabiskās materialitātes raksturs turpināsies arī otrajā kārtā, kur apjomīgi robīnijas masīvkoka bērnu rotaļu laukumi ar dažādiem kāpelēšanas virvju elementiem, trosēm, tīkliem, slīdkalniem un citu atšķirīgas sarežģītības pakāpes lietošanas aprīkojumu sadalīts bērniem pēc vecuma grupām. Laukumi izvietoti tuvāk Bāriņu un Hermaņa ielu stūrim, esošo koku ieskauti. Savukārt Hermaņa ielas privātēku iedzīvotāju skatam pavērsies ainaviskais ūdens rotaļu laukums.

Multifunkcionālos, nožogotos sporta laukumus atdala divpusēja skatītāju tribīne ar nojumi un iebūvētām personīgo mantu glabātuves novietnēm.  Aiz laukumiem seko brīvi pieejama ārtelpa ar spēka trenažieriem, kur daļa pielāgoti vingrošanai ratiņkrēslos.

Parka celiņu tīkls turpina pirmajā kārtā izbūvēto un veido loģisku sasaisti. Ārtelpas mēbeles un apgaismojums analogs jau uzstādītajam. Paralēli plānoti arī nelieli uzlabojumi un papildinājumi parka jau realizētajā 1. kārtā. Tiks uzstādītas papildus atkritumu tvertnes, ieklāts gumijas mulčas segums zem šūpolēm, izbūvētas taktilā marķējuma joslas parka galvenajā promenādē un krustojumos, pievienots koka laipas posms pie ūdensmalas terasēm, kā arī papildināti krūmu stādījumi. Jau esošajā ūdenstilpē paredzēta strūklakas – aeratora uzstādīšana ar dekoratīvu un ūdens kvalitāti uzlabojošu funkciju. Parka galveno ieeju papildinās brīvi izvietoti, zemi bolardi (šķēršļi auto transporta kustībai).

Uzvaras parka otrās kārtas būvniecība tiks realizēta divās daļās, jo paralēli parka labiekārtošanai notiks esošo, maģistrālo ūdens un kanalizācijas tīklu remontdarbi. Tāpēc sākotnēji paredzēts izbūvēt no maināmajiem inženiertīkliem brīvo parka daļu (2,6ha), kurā atradīsies kafejnīca ar terasi, labierīcības un daži aktivitāšu laukumi. Pārējās aktivitātes – sporta laukumi, saimniecības ēka, bērnu rotaļu laukums un veloparks taps pēc inženiertīklu remontdarbu īstenošanas.

Kopējā Uzvaras parka labiekārtojamā teritorija abām kārtām ir 14 hektāri. Projekta pirmās kārtas izmaksas bija vairāk kā 8,5 miljoni eiro, savukārt otrās kārtas izmaksas tiks noskaidrotas pēc iepirkuma rezultāta, taču tās būs mazākas kā pirmajā kārtā.

Informāciju sagatavoja: Ineta Miglāne, Rīgas pašvaldības Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore, e-pasts: ineta.miglane@riga.lv