• di@riga.lv
    / +371 67026138

Rīgas pašvaldība atjauno Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās kāpnes

Šonedēļ Rīgas pašvaldības Īpašuma departaments sācis Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja (LNMM) ēkas, Kr.Valdemāra ielā 10A, ieejas mezgla hidroizolācijas un apdares atjaunošanas darbus.

 “LNMM ēkas rekonstrukcija tika pabeigta 2015. gadā un ieejas mezgls jau iepriekš pirms atjaunošanas bija neapmierinošā tehniskā stāvoklī – esošajās ārējo kāpņu sienās bija augsta mitruma koncentrācija. Ņemot vērā ka ēka ir valsts nozīmes kultūras piemineklis, nereti nākas pielietot atjaunošanas metodes, lai saglabātu esošo izbūvi, nenojaucot konstruktīvos elementus, neuzbūvējot tos no jauna, kā arī atjaunojot vēsturiskās apdares faktūru,” skaidro Īpašuma departamenta Būvniecības pārvaldes priekšnieks Māris Mežzīle.

Rīgas pašvaldība atjauno Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās kāpnes

Līgums par ieejas mezgla atjaunošanu iepirkuma rezultātā ir noslēgts ar SIA “ELB būve” un atjaunošanas darbi sākti 22.04.2024. Darbu uzsākšana saskaņota ar LNMM administrāciju, kas nodrošinās drošu apmeklētāju piekļuvi ēkai un muzeja ekspluatāciju nav plānots pārtraukt.

Kopējā summa par LNMM ieejas mezgla hidroizolācijas un apdares atjaunošanas darbiem būs 87 820,17 eiro (bez PVN).

Atjaunotais LNMM ekspluatācijā pēc rekonstrukcijas tika nodots 2015. gada 1. decembrī. Savukārt jau ar ekspozīcijām iekārtotais LNMM apmeklētājiem durvis vēra 2016. gada 4. maijā. Rekonstrukcijas un restaurācijas laikā pilnībā atjaunota muzeja vēsturiskā ēka, kā arī ievērojami paplašinātas telpas – izveidota apakšzemes piebūve un jaunas izstāžu zāles muzeja bēniņos. Tik vērienīga restaurācija, rekonstrukcija un modernizācija notikusi pirmo reizi ēkas 110 gadu vēsturē. Muzejā ir radīta vide sabiedrības izglītošanai un saturīgai brīvā laika pavadīšanai atbilstoši 21. gadsimta muzeju prasībām.

LNMM ēkas rekonstrukcijas, restaurācijas un jaunbūves projekta pasūtītājs bija Rīgas domes Īpašuma departaments, būvprojekta autors – Lietuvas arhitektu biroja “Processoffice” arhitekts Vitauts Biekša, savukārt būvniecības un restaurācijas darbus veica būvfirma “Re&Re”.

Darbu kopējās izmaksas, neskaitot PVN, bija 29,8 miljoni eiro, no kuriem 16,8 miljonus eiro finansēja Rīgas dome, bet 13 miljonus eiro piesaistīja no Eiropas Savienības līdzekļiem.

Informāciju sagatavoja: Ineta Miglāne, Rīgas pašvaldības Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore, e-pasts: ineta.miglane@riga.lv.