• di@riga.lv
    / +371 67026138

Informācija zemes likumiskajiem lietotājiem

Rīgas valstspilsētas pašvaldības Īpašuma departaments informē, ka 01.07.2024. ir stājušies spēkā grozījumi likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” (turpmāk – Likums), kas attiecas uz zemes likumiskās lietošanas tiesiskajām attiecībām.

Ja būve ir patstāvīgs īpašuma objekts saskaņā ar Likuma 14. panta pirmās daļas 1., 2., 3. vai 4. punktu un zemes īpašnieks ir publiska persona, no 01.01.2024. līdz būves apvienošanai vienā īpašumā ar zemi būves īpašniekam uz likuma pamata ir lietošanas tiesības uz zemi, ciktāl tās nepieciešamas īpašuma tiesību īstenošanai pār būvi. Šāds likumisko lietošanas tiesību aprobežojums ir reālservitūts par labu būvei, kas ir patstāvīgs īpašuma tiesību objekts, un lietošanas tiesībām ir piemērojami Civillikuma noteikumi par reālservitūtu, ciktāl šis likums nenosaka citādi.

Piemēram, ja privātpersona līdz 1992.gada 1.septembrim uz pašvaldības zemes uzcēlusi individuālo dzīvojamo māju un dzīvojamā māja šobrīd zemesgrāmatā reģistrēta uz privātpersonas vārda un zemes īpašnieks ir pašvaldība, šādā situācijā ir izveidojies piespiedu dalītais īpašums, attiecībā uz kuru ir piemērojamas zemes likumiskās lietošanas attiecības.

Būves īpašniekam uz Likuma pamata ir pienākums maksāt lietošanas maksu zemes īpašniekam par zemes lietošanas tiesībām, kā arī segt maksāšanas paziņojuma/rēķina sagatavošanas un nosūtīšanas izmaksas 15 euro gadā. Likumiskās lietošanas maksas apmērs ir četri procenti no lietošanā esošās zemes kadastrālās vērtības gadā, bet ne mazāks par 50 euro gadā.

Saskaņā ar Ministru kabineta 19.06.2018. noteikumu Nr. 350 “Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi” (turpmāk – MK noteikumi) 16.1 punktu, zemesgabala likumiskās lietošanas maksas aprēķina periods ir viens ceturksnis un likumiskās lietošanas maksu samaksā ne vēlāk kā līdz attiecīgā ceturkšņa pirmā mēneša beigām (t.i., līdz 31.janvārim, 30.aprīlim, 31.jūlijam un 31.oktobrim).

Maksāšanas paziņojuma/rēķina sagatavošanas un nosūtīšanas izmaksas (15 euro gadā) pēc tā saņemšanas būves īpašnieks sedz kopā ar nākamo lietošanas maksas maksājumu.

Ja ir iestājies lietošanas maksas samaksas nokavējums, parādnieks zemes īpašniekam atlīdzina katra kavēta maksājuma atgūšanas izdevumus 30 euro apmērā.

Par zemes likumiskās lietošanas maksas maksājumu un ar to saistīto maksājumu termiņu kavējumu zemesgabala lietotājs maksā likumiskos 6 (sešus) procentus gadā.

Vēršam uzmanību, ka zemes likumiskā lietošanas maksa, maksāšanas paziņojuma sagatavošanas un nosūtīšanas izmaksas gadā, kā arī katra kavēta maksājuma atgūšanas izdevumi ir ar Likumu noteikti maksājumi, kas saistoši ikvienam būves īpašniekam un to samaksa ir jāveic uz Likuma pamata un bez īpaša atgādinājuma.

Rekvizīti zemes likumiskās lietošanas maksas un ar to saistīto maksājumu samaksai:

Saņēmējs: Rīgas valstspilsētas pašvaldība
Nodokļu maksātāja reģistrācijas Nr.90011524360
Konts Nr.LV46RIKO0020300003010
Banka:  Luminor Bank AS, kods RIKOLV2X
Iemaksas mērķis: iestādes kods 214, Rīgas valstspilsētas pašvaldības Īpašuma departaments, Maksāšanas paziņojuma nr. vai zemesgabala adrese un kadastra apzīmējums, par kuru tiek veikts maksājums.

Maksājums tiek uzskatīts par saņemtu dienā, kad tas ir saņemts Rīgas valstspilsētas pašvaldības kontā. Rēķinu nesaņemšana neatbrīvo zemesgabala likumisko lietotāju no pienākuma veikt maksājumus Likumā un MK noteikumos norādītajos termiņos un apmērā.

Aicinām zemes likumiskos lietotājus veikt zemes likumiskās lietošanas maksas un maksāšanas paziņojuma/rēķina sagatavošanas un nosūtīšanas izmaksu samaksu Likumā noteiktajos termiņos un apmērā, lai izvairītos no papildus izmaksu, kas saistītas ar kavētiem maksājumiem un kas noteiktas Likumā, rašanās.