• di@riga.lv
    / +371 67026138

ALT/BAU – Projekta tematiskā tikšanās Rīgā

No 12.jūnija līdz 13.jūnija notika Projekta ceturtais starptautiskais seminārs un tā galvenais mērķis bija dalīties pieredzē ar Rīgas pilsētas pašvaldības labo praksi par Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu kultūrvēsturiskā būvmantojuma saglabāšanai, kā arī ar pieredzi kas attiecas uz Rīgas pilsētas teritorijā esošajām vidi degradējošām būvēm.

ALT/BAU - Projekta tematiskā tikšanās Rīgā
ALT/BAU - Projekta tematiskā tikšanās Rīgā
ALT/BAU - Projekta tematiskā tikšanās Rīgā
ALT/BAU - Projekta tematiskā tikšanās Rīgā
ALT/BAU - Projekta tematiskā tikšanās Rīgā
ALT/BAU - Projekta tematiskā tikšanās Rīgā ALT/BAU - Projekta tematiskā tikšanās Rīgā ALT/BAU - Projekta tematiskā tikšanās Rīgā ALT/BAU - Projekta tematiskā tikšanās Rīgā ALT/BAU - Projekta tematiskā tikšanās Rīgā

Starptautiskais seminārs tika atklāts ar vizīti uz Rīgas Rātsnamu un oficiālo pieņemšanu pie Rīgas pilsētas vicemēra Oļega Burova. Turpinājumā Rīgas domes Īpašuma departamenta Būvju sakārtošanas pārvaldes priekšnieka vietniece Irīna Miķelsone iepazīstināja projekta partnerus ar Rīgas pilsētas līdzfinansējumu kultūrvēsturiskā būvmantojuma saglabāšanā. Projekta partneri tika izstāstīts līdzfinansējuma konkursa process, kā arī bija iespēja apskatīt labākos konkursa dalībnieku veikumus.

Pēc projekta partneru lielās intereses par Rīgas pilsētas pašvaldības pieredzi attiecībā uz vidi degradējošām būvēm, projekta partneri tika padziļinātāk iepazīstināti ar Rīgas pilsētas pašvaldības izveidoto interaktīvo graustu mājaslapu grausti.riga.lv, kur tika pastāstīts par tās izveides procesiem un tās funkcionālajiem aspektiem. Papildus tika sniegts arī ieskats Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisijas darbā un tās nozīmi darbā ar vidi degradējošām būvēm Rīgā.

Papildus projekta partneriem bija iespēja iepazīties ar biedrības “Free Riga” darbību. Tikšanās ietvaros projekta partneri apmeklēja vienu no jaunākajiem pagaidu lietošanas projektiem Kalēju ielā 57 un Tallinas ielā 10 (Tallinas ielas kvartāls), kur biedrības “Free Riga” pārstāvji iepazīstināja ar pagaidu lietošanas kultūru Rīgā.

Nākamā, ceturtā starptautiskā tematiskā sapulce notiks Konstancā, Rumānijā no 18.septembra līdz 19.septembrim. Šīs tematiskās sapulces ietvaros Projekta dalībnieki tiks iepazīstināti ar Konstancas pilsētas labo praksi specifiska pilsētas apkaimes sakopšanā un attīstības plāna izstrādē. Papildus šajā starptautiskajā seminārā tiks turpināts plānotais diskusiju bloks “Īpašnieku apzināšana, aktivizēšana un atbalstīšana” un “Potenciālo pircēju un investoru apzināšana, aktivizēšana un atbalstīšana.” Šo diskusiju laikā tiks gūta vērtīga pieredze identificējot ēku īpašnieku tipus, kā arī investoru tipus, kas ļaus labāk izprast, kā ar attiecīgo investora vai īpašnieka tipu komunicēt un veidot nepieciešamo sadarbību.

Kas ir URBACT?

URBACT dod iespēju pilsētām sadarboties, lai izstrādātu jaunus un ilgtspējīgus risinājumus galvenajām pilsētu urbānajām problēmām caur tīklošanos, dalīšanos pieredzē un kapacitātes celšanu urbānajiem praktiķiem. URBACT ir finansēts no Eiropas reģionālā attīstības fonda un Eiropas savienības partnervalstīm un dalībvalstīm kopš 2002.gada.

Kas ir ALT/BAU?

ALT/BAU ir pārneses tīkls, kas koncentrējas uz alternatīvām stratēģijām Eiropas pilsētu centrālajos un vēsturiskajos rajonos, lai aktivizētu neizmantotās un degradētās ēkas, kas par tādām kļuvušas demogrāfisku, ekonomisku un sociālu apstākļu dēļ. Šī pārneses tīkla vadošais partneris ir Kemnicas pilsēta Vācija, kas ir atzīta kā labās prakses pilsēta tīklā, kuras pamatā ir Kemnicas pilsētas izveidotā aģentūra “Mājokļu aģentūra sarūkošām pilsētām”. Pārneses tīkla mērķis ir tā partnerpilsētās izveidot pielidzinātu līdzīgu aģentūru kā Kemnicas pilsētā. Šī Kemnicas piekoptā prakse, kas izrādījusies kā veiksmīgs instruments, lai proaktīvi savienotu pilsētas administratīvās institūcijas, ēku īpašniekus, investorus un lietotājus, lai uzsāktu ilgtspējīgu un resursu ietaupošu attīstību. Tīkla partneri ir Konstanta (Rumānija), Rīga (Latvija), Ribņika (Polija), Seraņa (Beļģija), Turīna (Itālija) un Vilafrankadelpenjē (Spānija).